dgj171 dgj171 SPARK, China, China , 2012

spa + park

 

De wens van de klant was een nieuwe serie van activiteiten op te zetten in ondersteuning van het bestaande culturele pretpark; de nieuwe uitbreiding moest onderdak bieden aan een spa en schoonheidscentrum en tegelijkertijd een aantal Chinese minderheden vertegenwoordigen.

Het startpunt van het ontwerp is het begrip dat er voor een activiteit voor een gezond lichaam en geest gezorgd moet worden op de juiste plaats. Daarom was het idee het noodzakelijke functionele programma uit te spreiden over het grote beschikbare oppervlakte van het stuk grond dat de eigenschappen van een park moest houden.

Het belangrijkste clubgebouw is het meest ontvankelijke gebouw, terwijl verscheidende activiteiten verdeeld zijn over verschillende paviljoens in de vorm van stenen. Er wordt aan de mogelijkheid om te overnachten voldaan dankzij een verspreid hotel, geplaatst boven de kunstmatige meren, de typische resort-achtige palafito’s terugplaatsend en verschillende maten verzekerend voor verschillende behoeftes en gebruikers, elk met een eigen, half-privé tuin.

De inspiratie voor het ontwerp komt uit het zien van de tuin als de allereerste toeëigening en ervaring van de natuur door mensen; vooral de stenentuin lijkt op de ideeën voor tijdloze tuinen en beeldentuinen. Het ontwerpproces is erg eenvoudig: het nieuwe landschap is netjes gevormd als een serie van doorlopende heuvels en doorgangen alsof ze uitgesneden zijn door een hark en de paviljoens zijn in een volgorde geplaatst, het gevoel creërend van een uitvergrote stenentuin.

De verschillende elementen van de nieuwe tussenkomst vergroten de bestaande context en creëren een uniek landschap dat, op zichzelf, zou kunnen werken als hoofdattractie.

De twee eenheden van de Spa en het Park zijn gecombineerd in de SPARK waaruit de vernieuwing van het gebied zal voortkomen.

looptijd project 06/2011 - 2012
functieSport. Vrijetijd, Landschap
vloer oppervlak 60,000 m²
opdrachtDirectopdracht, Studie
medewerkers: Freddy Curiel, Daniel Jauslin
projectstatus: in voorberijding