dgj022 Entrance Forestry Research Campus WSL Birmensdorf , Birmensdorf , CH , 2003


The federal institute for forests snow and landscape is a leading research institution in its field. The new entrance building is to communicate the content and impact of its research to a wider public and form the new center of the research campus that consists of several building on different height levels.

Diverging from the initial competition brief DGJ proposed a building at a central location next to the entrance to the site from the main road. The building forms an artificial Plateau which overlooks the campus and all of its building. At the same time the landscape roof is lifted on one side to form a connection between the upper entrance level of the campus and the lower level, which connects all the building via a newly established central platform.

Corporate Architecture

The appearance of the building and the key components of the design are developed from the research content of the institution: Forest (timber), Show and Landscape.

The Forrest is articulated by the trees of the arboretum (tree collection), which is continued on the central platform. Next to the trees there are small greenhouses, which exhibit the research into the growth conditions of trees. The concept for the exhibition was to give the visitor an in sight into the actual research facilities and exhibit the processes of research rather than just results. The main building material used for the building is timber, which articulates the use of the research into trees and forests in an impressive way.

The shape of the building is generated as an abstraction of a snow-formation that can be found in the mountains that is one of the main courses of avalanges: the wind blows the snow over an edge of the mountains where it freezes to an overhang which will collapse when the temperature is rising. This gesture also generates the connection between the upper level of the building which the reception, the exhibition, and the lecture area and the lower level where the cafeteria is.

This artificial landscape is an architectural abstraction of the natural landscape, which is forced into a geometrical framework in order to generate an observable section of the complexity of nature that can be represented and analyzed by scientific methods.

项目时间 Mai 01 2003 - Okt 13 2003
功能Representative. Trade Fare, Landscape
地址 Zürcherstrasse 111, Birmensdorf
建筑面积 850 m²
建筑体积 3.200 m³
预算 2,5 Mio. CHF
报价 2. Price
客户 Federal Building Research Department
委任方Invited Competition
项目团队: Sabine Bruckmann
项目合伙人: Ade Hauser Lacour, Graphic Design, Frankfurt am Main
项目阶段: Awarded Competition Entry
Leistungsphasen:Building Permit