dgj199 Multifunctional Service Station, China, China , 2014

 

Het lokale landschap (de bergen) en de lokale cultuur (stenen dakconstructies) vormen de inspiratie voor ons concept, om het service station herkenbaar te maken voor (weg)gebruikers in China.

De lokale architectuur in Guyang is erg traditioneel, de stenen daken zijn goed geintegreerd in het omliggende landschap, de unieke platte stenen vormen vaak een belangrijk onderdeel in traditionele Chinese tuinen, waar ze gebruikt worden als referentie naar de bergen.

In dit project is het dak het belangrijkste architectonische element, icoon voor het nieuwe ontwerp waarbij alle verspreid liggende units 'ingepakt' en verbonden worden. Architectuur en landschapsontwerp wordt op een 3 dimensionale manier verbonden. Onze intentie is om de gebouwen te benaderen zoals stenen traditioneel gezien benaderd worden, doelend op een harmonieuse dialoog tussen architectuur en landschap. De verschillende functies worden verdeeld naar de hoeveelheid tijd die bezoekers doorbrengen binnen het nieuwe service-gebied: hoe korter het verblijf en gebruik, hoe dichter de functies en gebouwen liggen bij de afrit van de snelweg. Des te langer de stop en de gebruikerstijd, des te verder liggen de functies en gebouwen van de snelweg. Vanuit een functioneel oogpunt zal deze opzet zeer efficient zijn, de verschillende verkeersstromen worden geoptimaliseerd en er is een beter beheer mogelijk van het bereik en gebruik van de verschillenden diensten en parkeermogelijkheden. De afzonderlijke gebouwen worden ontwikkeld langs de as die parallel aan de snelweg gelegen is, waarbij een optimale en iconische zichtbaarheid vanaf de snelweg gewaarborgd wordt en de gebouwen tegelijkertijd fungeren als geluidsbarriere om activiteiten buiten de gebouwen te beschermen tegen geluidsoverlast en zicht op de snelweg. De vormgeving en hoogte van de afzonderlijke gebouwen is gebaseerd op de landschappelijke verschijningsvormen zoals de bergen en de decoratiestenen, de daken worden in verschillende materialen uitgevoerd refererend aan de 5 elementen. Naast de functionaliteit van de gebouwen, is het ontwerp qua duurzaamheid en ecologie waardevol en een toegevoegde waarde aan het omringende landschap.

looptijd project 10/2013 - Jan 15 2014
functieInfrastructuur, Landschap
opdrachtmeervoudige opdracht
medewerkers: Freddy Curiél, Laura Perez de Juan
partners: A+ Architecture Plus
projectstatus: in voorberijding